Maailmalle lähtö vapautti Alexandren perheenjäsenten ennakkoluuloista

Alexandre Mendes viihtyy Joensuussa, koska elämä pikkukaupungissa on helppoa ja kaikki sijaitsee lähellä.

Teksti ja kuvat: Liisa Yli-Ketola

 

Brasilialainen Alexandre Mendes puhuu innostuneesti kehollisuuden ja taiteellisen ilmaisun puolesta. Vaikuttaa, että nuoresta pitäen teatterin ja tanssitaiteen parissa työskennellyt 42-vuotias Alexandre on Suomessa vapautunut perheenjäsentensä rajoittavista asenteista ja erityisesti homoseksuaaleihin kohdistuneista ennakkoluuloista.

 

Nyt hän saa olla oma itsensä itäsuomalaisessa pikkukaupungissa, joka avasi hänelle ovet ensimmäistä kertaa eurooppalaisuuteen ja synnytti matkustamisinnon.

 

Yli seitsemän miljoonan asukkaan Rio de Janeirossa kasvaneelle Mendesille tanssi on ollut nuoruudesta saakka todella iso osa elämää siitäkin huolimatta, että hänen perheessään sitä on pidetty outona valintana. Erityisesti isän ja veljen mielestä heteroseksuaali mies ei voi tanssia ammatikseen. 

 

Vanhemmat olivat jatkuvasti huolissaan poikansa pärjäämisestä, mutta hän kulki omaa tietään.


 

Somaattisen tanssin kurssi veti

Suomeen Mendes matkusti kuultuaan ystävältään Joensuussa järjestetystä somaattisen tanssin koulutusohjelmasta, jonka pohjana on juuri brasilialainen liikefilosofia. Häntä kiinnosti nähdä, miten asiaa opetetaan ja toteutetaan niin kaukana Brasiliasta, joten hän hakeutui ja pääsi kurssille pari vuotta sitten.

 

Alexandre pitää opettamista ja nuorten kohtaamisia tärkeänä.

Vaikka koulutusta ei enää Itä-Suomen liikuntaopistossa järjestetä, Mendes on erittäin tyytyväinen, että tuli, osallistui ja sai paljon uutta ammennettavaa. Aktiivisuutensa takia hänestä tuli pian apuohjaaja monelle tunnille. Parhaillaan hän osallistuu ISLO:n hierojakoulutukseen.

 

Tanssin, opettamisen ja liikeratojen rinnalla hän on opiskellut ihmisen fysiologiaa ja kehittänyt oman kehoa hoitavan hierontamenetelmänsä. Se kulkee kirjainlyhenteen nimellä MARS eli Methodology Alexandre – Regulations of Somatics. Vapaasti suomennettuna se on Alexandren kehittämä kehoterapiamuoto, jolla pyritään vapaaksi stressistä, kehoon kertyneistä menneisyyden painolasteista, peloista ja murheista.

 

– Keho kerää vaikutteita. Se heijastelee esimerkiksi ympäristön asettamia paineita, normeja ja pelkotiloja, hän kuvailee.

 

Yksi Mendesin lempiteemoista on kosketuksen tärkeys ja se, miten liike synnyttää vuoropuhelua taiteen ja ihmisten välille. Taide on hänelle perusta, jolta kaikki muu ihmisen toiminta saa alkunsa.

 

 Terapiamuotonsa ympärille hän on perustamassa yhden miehen yritystä. Hän kertoo saaneensa asiakkailtaan kannustavaa palautetta: lähes kaikki tulevat uudelleen.

 

Kysymysmerkki on se, miten Joensuun kaltainen, alle 80 000 asukkaan, kaupunki voi tarjota terapiahierontayritykselle riittävästi asiakaspohjaa.

 

– Helppoa ei tule olemaan, mutta viihdyn Joensuussa. Se on kaunis kaupunki, jossa on lyhyet välimatkat ja josta olen jo saanut paljon ystäviä. Toivon, että voin verkostoitua lisää ja oppia suomen kielen, hän sanoo. 


 

“Luonto ja hiljaisuus sopivat minulle”

Haastattelupäivänä sataa vettä ja pilvet roikkuvat matalalla. Alexandre hymyilee ja nauraa toppatakissaan, vaikka . Hän odottaa jo talvea ja lunta, koska se on kaunista. Hänestä on hauskaa katsella, kuinka ihmiset pukeutuvat pakkasella ja lähtevät ulos liikkumaan.

 

– Viime ajat olen viihtynyt enimmäkseen itsekseni omakotitalon yläkerran vuokra-asunnossani. Olen oppinut itsestäni. Luonto ja hiljaisuus sopivat minulle. Talven jälkeen eniten pidän Suomen keväästä.

 

Brasiliasta hän kaipaa perheensä lisäksi viittä koiraansa sekä yhtä kissaansa, jotka hän on pelastanut kaduilta. Suomen ja Brasilian eroina hän muistuttaa, että Rio de Janeirossa koiria on kaikkialla. Paljon on myös rikollisia yhteisöjä, joissa liikkuu huumeita eikä väkivaltakaan ole vierasta.

 

Alexandren taustalla on boheemia elämää pienissä teatteriporukoissa 16-vuotiaasta lähtien. Ammattitanssijan ja tanssinopettajan pätevyyden hän sai vuonna 2014 Rio de Janeirossa.

 

– Tyyppinä olen kiinnostunut eri aloista ja esimerkiksi psykologiaa olen lukenut paljon. Haluan opiskella elämässäni niin paljon kuin mahdollista. Ensin opiskelin itsekseni englannin kielen. Kotikieleni on portugali. Alkuun Suomessa pärjäsin lähinnä elekielellä, mutta nyt kommunikoin jo englannilla.


 

Kasvattajan roolissa

Humalaisten teinien aggressiivisen hyökkäyksen kohteeksi Suomessa jouduttuaan hän laski viiteen ja muisti olevansa sekä kasvattaja että terapeutti – ja selvisi tilanteesta kunnialla lyömättä takaisin.

 

– Yritin keskustella nuorten tunteista, ja rauhoitin tilanteen parhaani mukaan. Ymmärrän, että perheissä on vaikeuksia eikä niissä esimerkiksi tunteista juurikaan puhuta. Haluaisin, että saisimme kollektiivisen elämäntavan takaisin.

 

Mendes intoutuu juttelemaan politiikasta, jossa Suomi hänen mukaansa on ollut hyvä esikuva monelle maalle. Tosin nykyhallituksen linjaukset harmittavat häntä, koska perusteita vähätuloisimmilta leikkaamiseen ei anneta.

 

– Joka tapauksessa poliittinen järjestelmä on täällä hyvin organisoitua. Minähän rakastan politiikan seuraamista. Käännän poliittisia tekstejä englanniksi ja pyrin seuraamaan kaikkea, mitä täällä ja maailmalla on tekeillä.