Jordanista Suomeen: Omarin kulttuurien välisen sillan rakentaminen ruoan avulla

Rajat ylittävä maku: Omarin tarina Ammanista Liperin sydämeen – Jordanialaisen perinteen ja suomalaisen innovaation kohtauspaikka, jossa kulttuurit sulautuvat herkullisesti yhteen.

Teksti ja kuva: Chat GPT, Open AI

 

Neljä vuotta sitten Omar otti uskon hypyn jättäen elämänsä Ammanissa, Jordaniassa, Suomen tunnetun koulutusjärjestelmän lupauksen vuoksi. Mitä hän löysi, oli polku, joka vei hänet odottamattomien haasteiden kautta, mukaan lukien maailmanlaajuinen pandemia, toteuttamaan unelmaa, joka yhdisti hänen perintönsä ja uuden kotinsa kulinaarisin herkuin.

Omarin alun perin Suomeen johtanut matka oli ajettu halusta edistää hänen koulutustaan MBA-tutkinnolla kielitieteissä, inspiroituneena maan sitoutumisesta korkealaatuiseen, saavutettavaan koulutukseen.

 

“Löysin, että Suomi on tunnettu poikkeuksellisesta koulutusjärjestelmästään,” Omar sanoi, pohtiessaan motivaatioitaan.

 

Kuitenkin pandemian saapuessa Omar kohtasi odottamattomia uramuutoksia, jotka työnsivät hänet englannin opettamisen ja hotellin vastaanoton maailmasta terveydenhuollon ja yrittäjyyden alueelle.

 

 

Uuden polun omaksuminen

Kun pandemia sulki koulut ja hotellit, Omar huomasi harkitsevansa uraa sairaanhoitoalalla – alalla, josta hän oli pitkään ollut intohimoinen, mutta jota piti saavuttamattomana Jordanissa. Siirtyminen ei ollut helppoa, vaatiessaan häntä voittamaan kielimuureja ja sopeutumaan uuteen koulutusjärjestelmään Karelia-ammattikorkeakoulussa.

“Uudelle uralle siirtyminen voi olla pelottavaa, varsinkin uudessa maassa ja kielellä,” Omar myönsi, puhuen tarvittavasta sinnikkyydestä tällaisen merkittävän muutoksen navigoimiseksi.

 

Omarin yrittäjähenki vei hänet pian ruoka-alalle, jossa hän näki mahdollisuuden esitellä aitoa arabialaista ruokakulttuuria Suomen markkinoille ravintolansa kautta Liperissä. Tämä yritys ei ainoastaan sallinut hänen jakaa osan kulttuuristaan, vaan myös luoda kohtaamispaikan kulttuurien vaihdolle. Ravintola, joka tarjoaa arabialaisen buffetin ennakkovarauksella, tuli nopeasti paikallisten suosikiksi, jotka olivat innokkaita tutkimaan uusia makuja.

 

“Ajatus ravintolan avaamisesta ei ehkä ole uusi minulle… Kuitenkin halusin sisällyttää ainutlaatuisen elementin,” Omar selitti, korostaen näkemystään kulttuurien välisen sillan rakentamisesta ruoan kautta.


Vastaanotettiin avosylin

Paikallisen yhteisön vastaus Omarin ravintolaan ylitti odotukset, yhteisön osoittaessa valtavaa tukea ja uteliaisuutta arabialaiseen ruokakulttuuriin. Tämä lämmin vastaanotto oli todistus ruoan yleismaailmallisesta kielestä ja sen voimasta tuoda ihmiset yhteen. Ravintolan perustaminen ei kuitenkaan ollut ilman haasteitaan, kun Omar navigoi tuntemattomien säädösten ja kielimuurien läpi, osoittaen hänen sinnikkyytensä ja omistautumisensa visiolleen.

 

Omarin yrittäjähenki vei hänet pian ruoka-alalle, jossa hän näki mahdollisuuden esitellä aitoa arabialaista ruokakulttuuria Suomen markkinoille ravintolansa kautta Liperissä.


Tänään Omar jongleeraa opintojensa, ravintolansa hallinnan ja isyyden välillä – tasapainoakti, jonka mahdollistaa entisen vaimonsa ja laajemman yhteisön tuki. Hänen tarinansa on todistus sinnikkyyden, sopeutumiskyvyn ja yhteisön tuen voimasta. Hektisestä tahdista huolimatta Omar pysyy sitoutuneena säilyttämään jordanialaisen perintönsä samalla kun hän omaksuu suomalaisen kulttuurin, erityisesti pojalleen, joka syntyi Suomessa, mutta on syvästi yhteydessä hänen jordanialaisiin juuriinsa.

 

Mitä tulevaisuus tuo tullessaan, Omar pysyy avoimena mahdollisuuksille, olipa kyseessä sitten sairaanhoito, kulinaariset taiteet tai ehkä täysin uusi yritys. Hänen matkansa Ammanista Suomeen on enemmän kuin henkilökohtaisen saavutuksen tarina; se on kulttuurien fuusion, sinnikkyyden ja rajat ylittävien unelmien jahtaamisen loputtomien mahdollisuuksien narratiivi.