Uudesta kotimaasta voimaa: Richard Emetin matka Nigeriasta Suomen Outokumpuun

Kotikenttä maailman sydämessä: Richard Emeti, pelikenttien silta Nigeriasta Suomen Outokumpuun, luo yhteyksiä ja jakaa kulttuurista rikkautta jokaisessa potkussaan

Teksti ja kuvat: Chat GPT

 

 

Outokummun rauhallisessa maisemassa Suomessa, jossa Pohjoismaiden kylmä ilmasto muodostaa terävän kontrastin Nigerian auringon lämmölle, Richard Emeti on luonut uuden elämän kaukana kotimaastaan. 

 

 

Emetin matka Suomeen on osoitus ihmishengen sinnikkyydestä ja sopeutumiskyvystä kohtaamansa vastoinkäymisen edessä. Alun perin Nigeria lähti Ukrainaan opiskelemaan, mutta Emetin polku otti odottamattoman käänteen Ukrainassa puhjenneen sodan vuoksi, pakottaen hänet ensin etsimään turvaa Luxemburgista ja lopulta Suomesta.

 

 

“En muuttanut Nigeriasta Suomeen. Muutin Nigeriasta Ukrainaan opiskelemaan. Sota Ukrainassa siirsi minut Luxemburgiin, ja kun olin Luxemburgissa, sain inspiraation tulla tänne Suomeen,” Emeti kertoo. 

 

Tämä inspiraatio syttyi hyvistä asioista, joita hän oli kuullut Suomesta internetin ja ihmisten kautta, joista suurin osa on hänen mukaansa osoittautunut todeksi.

 

 

Saavuttuaan Suomeen Emeti, kuten monet muutkin maahanmuuttajat, kohtasi byrokraattisia ja logistisia prosesseja, jotka muotoilisivat hänen uutta elämäänsä.

 

 

 “Meillä ei ollut suunnitelmaa tulla Outokumpuun. Sosiaalipalvelu siirsi meidät Helsingistä tänne Outokumpuun ilman valinnanvaraa,” hän selittää. 

 

 

Jalkapallosta iloa

 

Huolimatta odottamattomasta uudelleensijoittamisesta, Emetin kokemus Outokummussa on ollut positiivinen, vaikkakaan ei ilman haasteita. Työpaikan löytäminen on ollut merkittävä este, mikä heijastaa laajempaa ongelmaa, jonka monet maahanmuuttajat kohtaavat integroitumisessa uusiin yhteisöihin.

 

 

Jalkapallo on kuitenkin ollut se, jonka kautta Emeti on löytänyt iloa ja yhteenkuuluvuuden tunnetta Outokummussa. Innokkaana pelaajana lapsuudesta lähtien paikallisen seuran liittyminen on tuonut hänelle ei vain iloa, vaan myös ystäviä ja käytännön keinoa oppia suomen kieltä. 

 

 

“Paikallisen seuran pelaaminen täällä Outokummussa on tuonut minulle iloa, ystäviä ja apua suomen kielen oppimisessa,” hän jakaa. 

 

 

Tämä osallistuminen on myös ollut silta paikalliseen suomalaiseen yhteisöön, jossa kauden lopun jalkapallojuhla on rikastuttanut hänen yhteyttään uuteen kotiinsa.

 

 

Suomalaisen ilmaston sopeutuminen oli toinen este Emetille, joka on kotoisin Nigerian trooppisesta lämmöstä. Kylmyys oli shokki, mutta sosiaalipalvelujen avulla, jotka tarjosivat talvivaatteita ja -kenkiä, hän on onnistunut sopeutumaan. 

 

 

“Ilmasto täällä Suomessa on niin kylmä, että se on vertaamaton Nigerian ilmastoon, koska Nigeriassa on kuuma ilmasto,” Emeti toteaa.

 

 

Kulttuurinen integraatio on ollut Emetille tärkeää, ja hän sisällyttää elementtejä nigeriläisestä perinnöstään päivittäiseen elämäänsä Outokummussa. Kokkaamalla perinteistä nigeriläistä ruokaa ja osallistumalla kulttuurinsa musiikkiin ja elokuviin hän ylläpitää yhteyttä.