Myanmarilaiset siivousalan opiskelijat: Positiivisia kokemuksia oppimisesta ja ystävyydestä

DALL·E 2024-03-19 13.06.00 - Illustrate a young man and woman from Myanmar, represented as students at a vocational school, engaged in cleaning services. They are standing beside

Tehokkuutta ja ystävyyttä Joensuussa: Siivousalan opiskelijat kertovat oppimiskokemuksistaan ja suomalaisesta vieraanvaraisuudesta

Teksti ja kuvat: Chat GPT

 

Joensuun siivousalan opiskelijat kertovat myönteisistä kokemuksistaan oppimisesta, ystävyydestä ja suomalaisesta kulttuurista. Yksi ohjelmaan osallistuvista opiskelijoista, Nei Nuam Myanmarista, korostaa koulun opettajien ystävällisyyttä ja tervetulleeksi toivottamista.

 

“Koulumme opettajat ovat erittäin mukavia, ystävällisiä ja toivottivat meidät lämpimästi tervetulleiksi saapuessamme ensimmäistä kertaa Joensuuhun. He varustivat meidät tarvittavilla välineillä”, kertoo Nei Nuam.

 

Opiskelijat ovat kiitelleet ohjelmaa antoisaksi, sillä he oppivat uusia asioita suomalaisista käytännöistä. Aluksi he perehtyvät teoriaan ja harjoittelevat samalla työpaikallaan. Mitä enemmän opiskelijat oppivat, sitä paremmin he ymmärtävät siivouksen saloja ja samalla kehittävät suomen kielen taitoaan. 

Lopuksi he saavat ansaitsemansa todistuksen.

 

“Opettajamme opettavat meitä erittäin hyvin, ja mitä enemmän opimme, sitä paremmin ymmärrämme, miten ja miksi siivotaan. Suomessa kiinnitämme huomiota erilaisiin työkaluihin, koneisiin, kemikaaleihin ja aikaan”, jatkaa Nei Nuam.

 

Työskentely aamuvuorossa vaatii opiskelijoilta taitoa hallita aikataulujaan. Aikataulut toimitetaan opettajilta, ja joskus opiskelijoiden on mentävä kouluun. Tavoitteena on hankkia kokemusta ja oppia uutta myös muista maista.

 

“Joensuussa ihmiset ovat todella mukavia, kohteliaita ja ystävällisiä. Tapasin monia ystäviä eri maista, he ovat ystävällisiä, auttavat minua, ja näin erilaisia tapoja ajatella, ideoita ja kulttuureja. Nämä kokemukset ovat korvaamattomia”, kertoo opiskelija.

 

Ngun Lian Sang jakoi myönteisiä näkemyksiä Suomesta. Hän korostaa, että vaikka aluksi voi tuntua haastavalta sopeutua uuteen kulttuuriin, Suomessa ihmiset ovat ystävällisiä ja vastaanottavaisia.

Näiden opiskelijoiden myönteiset kokemukset heijastavat paitsi heidän oppimistaan siivousalalla myös heidän positiivista suhtautumistaan suomalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin. 

 

Tulevaisuudessa he toivovat saavansa onnellisen elämän ja suosittelevat muille opiskelijoille sosiaalista aktiivisuutta, rohkeutta kysyä apua ja mukavien ystävien löytämistä Suomessa.