Ukrainasta Suomeen: Andrein uusi alku tuhansien järvien maassa

DALL·E 2024-01-30 13.15.58 - The image shows a man from behind, wearing a comfortable shirt and trousers, as he's actively working in a lush Finnish garden. He's bent over slightl

Andrei, uuden elämän kaari Suomen luonnossa: Ukrainasta saapuneen miehen uudelleen löytö – työn, oppimisen ja kiitollisuuden kautta syvälle juurtunut.

Teksti ja kuvat: Chat GPT

 

Muutosten aikakaudella, kun sota kosketti monia, eräs nuori mies löysi tiensä uuteen alkuun kodikkaassa Suomen satamassa. Andrei, 35-vuotias nuori mies Ukrainasta, jakoi tarinansa.

Andrei saapui Suomeen helmikuussa 2022, vain kolme päivää ennen kotimaassaan alkaneita taisteluita.

 

 “En ole kuullut lentävien ohjusten ja sireenien ääniä, joten minulla on siitä vain teoreettinen käsitys. Mutta vaimoni ja poikani tunsivat kaiken sen”, hän kertoo. 

 

“Se on pelottavaa, ja sanoilla on vaikea välittää. Yhtäkkiä ymmärrät, että entinen elämä on ohi, ja on alettava alusta.”

 

Uusi elämä Suomessa merkitsi puhtaan sivun alkua. 

 

“Kaikki on uutta: kieli, kulttuuri, tavat. Uudet vaikeudet, mutta aina on uskottava itseensä, omiin voimiin, elämässä kertyneisiin tietoihin ja kokemuksiin”, hän jakaa vaikutelmiaan.

Suomi oli Andreille tuttu jo pitkään.

 

 “Aiemmat matkani tänne olivat aina iloisia ja unohtumattomia. Nyt täällä asuessani vahvistan sen uudelleen – tämä on yksi maailman parhaista maista. Pidän rauhallisesta elämänrytmistä, hymyilevistä, ystävällisistä ja positiivisista ihmisistä.”

 

 

Fyysinen työ antaa paljon

Yhtenä haasteena uudessa maassa oli marjojen kerääminen. 

 

“Se ei ole vain raskasta fyysistä työtä, vaan todella raskasta hommaa. Ja kun ongelmat selkäni kanssa (nikamavälilevyn pullistuma) olivat, olin täysin vakuuttunut siitä ja minun piti työskennellä loppuun asti… Pääopetus, jonka sain tästä työstä: ‘Kylmä ja nälkä kurittavat ja opettavat paljon’. Raskaan fyysisen työn jälkeen söin aina hyvällä ruokahalulla, nukuin kuin tukki ja kun selkä ja polvet särkivät, lensin onnen siivillä… Ymmärsin itse, että fyysinen työ antaa paljon, sen jälkeen katsot elämää eri tavalla.”

 

Andrei on aina löytänyt iloa urheilusta, musiikista ja kirjoista

 

 

“Elämässä musiikin kanssa. Rakastan Pink-Floydia, ja Roger Waters on minulle filosofi, jonka haluaisin tavata elämässä. Hänen laulujensa filosofia koskettaa syvälle sieluun. Myös Scorpions, Led Zeppelin, Queen, Dire Straits, Lake of Tears ovat suosikkejani, ja aina yritän pysyä uusien albumien julkaisuissa.”

 

“Haluan vain uppoutua kirjoihin, olin Ukrainassa aina kirjastossa, ja täällä Suomessa liityin heti kirjastoon ja käyn siellä mielelläni. Suosikkikirjailijani ovat Jack London ja Leo Tolstoi. Jack Londonin suosikkiteokseni ovat ‘Rakkaus elämään’ ja ‘Syvyyksien ihmiset’. Nautin myös L.N. Tolstoin päiväkirjoista. Pidän myös Pushkinista, Lermontovista, Dostojevskista, Solženitsynista. Rakastan filosofiaa ja uppoudun Schopenhaueriin, Nietzscheen, Sokrateeseen ja Lao Tzun teksteihin. Elämän vaikeimpina hetkinä muistan aina Jack Londonin teoksen ‘Rakkaus elämään’.”


Halu olla hyödyksi

“Haluan aina olla hyödyllinen yhteiskunnalle ja yrittää tehdä niin paljon hyvää tässä joskus hyvin julmassa maailmassa… Hyvyys tekee ihmeitä.”


Suomessa Andrei osallistui suomen kielen kursseille ja haluaa jatkaa kielen, kulttuurin ja maan perinteiden opiskelua.


“Elämänkokemusta voi saada vain elämästä itsestään, ei teoriasta. Sinun on vain elettävä, mennä eteenpäin, olla pelkäämättä mitään ja luottaa Jumalaan.”


“Rakastan autoja, erityisesti BMW-merkkiä, ja haluaisin todella työskennellä BMW-jälleenmyyjnlä Suomessa. Laajemmassa kontekstissa unelmoin siitä, ettei koskaan olisi sotia maailmassa, että ihmiset olisivat hyviä toisilleen, luonnolle ja kaikelle ympärillämme.”


“Luulen, että onnemme päälähde on terveys, joten sen ylläpitäminen on aina tärkeää. Muistakaa aina, että jos menetät rahasi, et menetä mitään, mutta jos menetät terveytesi, menetät kaiken. 

Muistan aina Salomonin sanat: ‘Kaikki menee ohi, myös tämä.’ Olen sydämestäni kiitollinen Suomelle ja suomalaisille tästä lämpimästä vastaanotosta.”